Кућа која мирише на зачине и есенцијална уља

( Вегански Крем Сир Прелив)

Danas nas je posetila moja draga prijateljica Lijan. Njena beba je bila srećna i vesela, spremna da proba tu čvrstu hranu. Pečeni batat možda, ali ne i onu začinjenu prolećnu supu koju sam imala na šporetu. Bilo je lepo videti prijatelje nakon dužeg vremena, ali bilo je vreme da se rastanemo. Kada se vratila kući, starija ćerka koja je ostala kod kuće, uzevši bebu u naručje, pitala je :”Jesi li bila kod Jelene u poseti?”

Rekla je da to može da prepozna po mirisu aromatičnih začina i esencijalnih ulja na koje moja kuća uvek miriše. Kakav njuh!  Pomislih. Tog dana smo jeli grilovano povrće sa Basmati pirinčem prelivenim omiljenim veganskim prelivom iz moje kuhinje. I evo delim ga ovde sa svima vama koji imate  gurmanske apetite ali ipak želite zdravlje iznad svega.

Ovo će vam trebati:

– 1/2 šolje Tahinija (putera od susamovog semena)

– 1/2 šolje maslinovog ulja (hladno ceđeno)

– 1 šolja vode

– 1/2 kašike ružičaste soli

– 1/2 šolje svežih listova silantra

– Sok od 1/2 limuna ili više u zavisi od zrelosti limuna. 

Odlično ide uz pirinač i ostale žitarice. Preko vašeg omiljenog grilovanog, sirovog ili povrća barenog na pari. Kod nas u kući neizbežan je preliv za salate.

Samo stavite sve sastojke u blender dok ne postanu homogeni i glatki. Zatim dodajte silantro i sačekajte dok se ne usitni na sitne, ali vidljive komade. Prijatno!

SerbianSlovenianRussianItalianEnglish